
PROGRAM
Program
22. mája 2022, 9:00 - 18:00, Stará tržnica - Námestie SNP 25, Bratislava
Tržnica sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, poznávania a spojí výrobcov kvalitných potravín a konzumentov, pre ktorých je kvalita dominujúcou prioritou. Degustorium bude skvelou príležitosťou pre prezentáciu kvalitných produktov a výnimočných ľudí, ktorí stoja za ich príbehom. Budeme preto poctení, ak naše pozvanie prijmete a stanete sa tak jeho aktívnou súčasťou.
PRÍZEMIE / VEĽKÉ PÓDIUM - moderované diskusie
- 10:00 Slávnostné otvorenie / Petra Molnárová, Slow Food Pressburg a Peter Varmuža, YEME
- 10:15 - 11:00 Ovčiarstvo - najcennejšie dedičstvo, ktoré doma máme / PhDr. Iveta Zuskinová - etnologička, Katarína Klimova - ochranárske združenie BROZ, Jozef Zvara - farma Zlatý Vŕšok / Dúbravy, Marcela Nemcová - farma Na háji / OZ Naša vlna / Gubaňa, Jana Kantorová / Farma Kantor, Povrazník
- 11:30 - 12:10 Jedlo ako politický akt / Martin Hojsík - Europoslanec, Martin Ondráš - expert na potravinové právo a potravinovú bezpečnosť MPRV SR , Petra Cséfalvayová - Inštitút cirkulárnej ekonomiky INCIEN, Bálint Pém - Pemak, Patince; Michal Roháč - Dream Farm, Ňárad
- 13:30 - 14:10 slow Yeme - pomaly a plnochutne / Peter Varmuža - generálny riaditeľ YEME, Giuseppe Castagna - Castagna Formaggi, Andrea Guiddo - Michelis, Michal Novák - Farma Kuchyňa, Marián Jackuliak - Gemerské ovečky;
- 14:50 - 15:30 Kompetencia, profesionalita a tradícia v službách chutí - Maître Fromager z Ornavassa / Giuseppe Castagna - Castagna Formaggi, Piemont, Taliansko, Andrea Castagna - ambasádor Univerzity gastronomických vied (Slow Food), Pollenzo, Taliansko
- 15:45 - 16:30 Pomaly ďalej zájdeme - 10 rokov hnutia Slow Food na Slovensku / Petra Molnárová - Slow Food Pressburg, Róbert Góra - farma Salka, Eliška Gálisová - Dream Farm, Slavomíra Raškovič - Gašperov Mlyn Batizovce, Monika Slížiková - MAS Hont Tekov, Peter Burčo - starosta obce Bátovce;
- 16:45 - 17:30 Lokálne & Globálne - Martina Matejíčková - KakawCo+, Erik Šimšík - Goriffe; Michal Kucharovič - Oleamo.sk
PRÍZEMIE - slow TRH
- 9:00 - 18:00 slow TRH / predstaví sa 40 predajcov, medzi nimi rodinné farmy, manufaktúry zo Slovenska, ale i z Čiech, ktorí prinesú na Degustorium to najlepšie z ich ponuky; využite čas nie len na nákupy, ale aj na rozhovory a ochutnávky;
POSCHODIE - Varenie naživo so Slávkou Raškovič
- 11:00 - 11:30 Daniel Karas / Rodkva Kimchi, Bratislava
- 12:00 - 12:30 Martin Miklošík / Bistronomy, Bratislava
- 13:00 - 13:30 Jožko Breza / Gašperov Mlyn
- 14.00 - 14:30 Peter Bracho / Liptovský Dvor, Liptovský Ján
POSCHODIE - Varíme naživo
- 15:00 - 15:45 Varíme bez odpadu s FOODRUS / Terézia Hubáčková
POSCHODIE - MALÉ PÓDIUM
- 11:15 - 12:00 Ako si zachovať ovocný poklad (prednáška) - Bruno Jakubec / Ovocný poklad & Ivona Križanová / pestovateľka moruše;
- 12:30 - 13:15 Aký je rozdiel medzi potravinou Demeter a bežnou bio potravinou (prednáška) / Agnes Lovecká, Slobodné vinárstvo Zemianske Sady
- 13:45 - 14:20 Mestské farmy & pestovanie v mestských podmienkach (moderovaná diskusia) - Denisa Lešková a Kristýna Mrkvičková, pražská organizácia KOKOZA; Roman Tóth, DRUŽSTVO a Jakub Hrubý, Mesto Bratislava;
- 15:00 - 15:45 Čo sa stanem s jedlom, ktoré neskonzumujeme (moderovaná diskusia)
- 16:00 - 17:00 premietanie dokumentárneho filmu Ovčiarskou cestou (SK, 2020)
POSCHODIE - WORKSHOPovisko
- 10:00 - 12:00 Výroba voskových obrúskov & obalov s FOODRU
- 11:30 - 12:00 Cesta gastro prevádzky k udržateľnosti - workshop s Kokozou / Denisa Lešková a Kristýna Mrkvičková
- 12:10 - 12:40 Workshop "Od semienka po chlieb" / Zuzana Dušičková, ZUM ZUM
- 13:30 - 14:00 Poklady do skla - ako začať s fermentovaním - Zuzana Turanská, Fermentina - živé limonády
- 14:10 - 14:50 Ako si vybrať tie správne semienka - Katarína & Marek Gregušovci
- 15:00 - 15:30 Ovčia vlna a jej spracovanie - Marcela Nemcová, Gubaňa a OZ Naša Vlna
- 16:30 - 17:15 Ako začať - vzácne rady od nás pre vás (pre začiatočníkov s predajom z dvora a organizovaním potravinových trhov) / Monika Slížiková - MAS Hont - Tekov, Anna Balková - Vidiecka platforma;
- Výroba semienkových guličiek (pre deti) so Slow Food Pressburg / priebežne počas dňa
- Degustácia 5 zmyslami (pre deti aj dospelých) - senzorické workshopy so Slow Food Pressburg a Skutočne zdravou školou
Organizátor podujatia si vyhradzuje právo na zmenu programu.