
6. ročník Festivalu remeselných potravín sa bude konať v sobotu, 30. mája 2026 v SÝPKE, v Moravskom Lieskovom.
O festivale
Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity a mala by byť súčasťou sviatočných i všedných dní. Roľníci, rodinné farmy, hospodáriace na pôde trvalo udržateľným spôsobom a remeselní výrobcovia musia byť podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, chránený a zvýhodňovaný. Prišli sme preto s myšlienkou vytvoriť festival, ktorý sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, poznávania a spojí výrobcov kvalitných potravín a tých, ktorí akokoľvek s ich výrobou súvisia s konzumentmi, pre ktorých je kvalita dominujúcou prioritou. Festival je skvelou príležitosťou na prezentáciu kvalitných produktov a výnimočných ľudí, ktorí sú súčasťou ich príbehov. Vytvára priestor na výmenu skúseností, ponúka inšpirácie. Súčasťou programu sú zaujímavé panelové diskusie na atraktívne témy, výnimoční rečníci, degustácie, prednášky, workshopy, varenie naživo a nechýbajú ani trh a pouličné jedlo. Od roku 2024 sa festival koná každé dva roky a mení lokácie. Každé dva roky sa koná na novom mieste s cieľom upozorniť na zaujímavé lokality, úspešné komunity a inšpirovať ľudí k cestovaniu po našich regiónoch.