Diskusie & Varenie naživo

Aj tento rok sme si pre vás pripravili zaujímavé témy do panelových diskusií a pozvali sme do nich inšpiratívnych rečníkov, so zaujímavými príbehmi, ktorý sa podelia o svoje skúsenosti a sprostredkujú vám rôzne pohľady na tému kvalitných remeselných potravín. Vzhľadom na aktuálnu situáciu a platné sprísnené opatrenia proti koronavírusu sme boli nútení upustiť tento rok od ochutnávania produktov počas panelových diskusií, veríme však, že napriek tomu si odnesiete z podujatia užitočné informácie a príjemné zážitky.

Súčasťou panelových diskusií budú aj varenia naživo s našimi kuchármi. Okrem toho, že budú pripravovať zaujímavé, jednoduché a rýchle recepty zo sezónnych a čerstvých surovín, podelia sa s vami o užitočné rady.

Degustóriom 2020 nás bude sprevádzať aj tento rok náš, už pomaly dvorný moderátor, Peter Šarkan Novák!

Diskusia na tému 

Lokálne & Tradične

Katarína Nádaská

Katarína Nádaská je uznávaná slovenská etnologička, historička, absolventka viacerých vedeckých stáží na európskych univerzitách. Je autorkou viacerých monografií o slovenských tradíciách a zvyklostiach v našej ľudovej kultúre, autorkou 90 vedeckých štúdií, vyše 100 popularizačných článkov. Špeciálny priestor vo svojej tvorbe venuje aj kulinárnej kultúre.

Ján Šlinský

Malá rodinná farma, trvalo udržateľný prístup, dôraz na kvalitu pôdy a systém ekologického pestovania - to je Agrokruh, ktorý vymyslel a uviedol do praxe Ján Šlinský.  Podľa Janka je práve pôda prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti. Princíp, na ktorom tento novodobý netradičný systém pestovania a odbytu zeleniny funguje, je vo svojej podstate neuveriteľne jednoduchý a detailne premyslený, disponujúc obrovskou pridanou hodnotou pre svojich odberateľov.

  Michal Roháč

Michal je jedným z dvoch zakladateľov krásneho projektu Dream Farm. Spolu s partnerkou Eliškou zanechali pohodlný život v byte v centre Bratislavy a presťahovali sa na Žitný Ostrov, do obce Ňárad. Už druhým rokom sa venujú tzv, regeneratívnemu poľnohospodárstvu, ktoré podporuje biodiverzitu, obohacuje pôdu, efektívne využíva spotrebu vody a ostatných zdrojov. Všetky aktivity, ktoré na svojej farme realizujú, sú za účelom budovania pôdy, nie jej vyčerpávania.

Diskusia na tému 

Lokálne & Zdravo


Silvia Horecká 

je autorkou jedinečného konceptu a blogu zároveň " Terapia jedlom", ktorý sama považuje za vyvrcholenie jej dlhoročnej práce v oblasti gastronómie. Od tovaroznalectva potravín sa vývojom dostala k štúdiu vedných disciplín v oblasti biológie. Viac ako 15 rokov vedie kurzy varenia, edukatívne kurzy pre celiatikov, diabetikov či ľudí s intoleranciami. Jej cestou je hľadanie rovnováhy vo výžive, stravovaní a poznávanie entity, ktorú nazývame pokrm každodenný.  Prostredníctvom svojho blogu pomáha ľuďom svojimi radami, snaží sa ich viesť cestou striedmeho a vyváženého stravovania, bez polotovarov, klásť dôraz na zeleninu, bylinky a kvalitné živočíšne potraviny z nášho regiónu a v tomto duchu vplýva aj na svoje okolie. Silviu považujeme za jednu z najväčších odborníčok na výživu, ktorá kladie dôraz na kvalitu potravín.

Simone Vaďurová

Simone Vaďurová, alebo jednoducho Sima, ako ju všetci prezývajú, je psychologička zaoberajúca sa podporou v sebapoznávaní a sebarealizácii. Je odbornou garantkou práve prebiehajúcej kampane YEME, ktorá beží pod názvom Pohodové jedlo. Na Prírodovedeckej fakulte UK absolvovala odbor biológia. Neskôr si vzdelanie doplnila na filozofickej fakulte Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, kde ukončila štúdium v odbore psychológia. Počas tohto štúdia začala pracovať v občianskom združení Liga za duševné zdravie SR ako vedúca kancelárie a neskôr ako projektová manažérka. Postupne si doplnila vzdelanie o nutričné poradenstvo.  Aktuálne sa venuje odbornému psychologickému vzdelávaniu, podpore a sprevádzaniu ľudí v náročných životných situáciách, v procese sebapoznávania a sebarealizácie, v budovaní zdravého životného štýlu, v nácviku relaxačných metód a nutričnému poradenstvu.

Aneta Vaculíková

Anetta je rodená Bratislavčanka, mama malej Anettky. Je nadšencom zdravej stravy, kvalitných potravín a udržateľného životného štýlu, zároveň veľkou gurmánkou a vášnivou cestovateľkou. Vyštudovala MBA v globálnom manažmente, medzinárodné vzťahy a diplomaciu. Dlhé roky sa venovala marketingu v oblasti gastronómie. Bývalá profesionálna tanečníčka založila platformu Skutočne zdravá škola, ktorá vzdeláva deti a dospelých na školách aj vo firmách v oblasti zdravého stravovania. Je autorkou niekoľkých kníh a publikácií (napr. Prvé príkrmy - pre zdravé brušká; Rok v Slovenskej ľudovej kuchyni, ktorú písala v spolupráci s pani Katarínou Nádaskou) a pôsobí ako projektová manažérka v rôznych "jedlých" projektoch. Je ambasádorkou Food Revolution Jamieho Olivera na Slovensku a členkou hnutia Slow Food Pressburg.


Diskusia na tému 

Lokálne & Kvalitne

Barbora Krištúfková

Sympatická dáma, ktorá spolu s manželom po rokoch opustila dobre platené miesto v zahraničí a rozhodla sa pomôcť slovenskej gastronómii a dnes vedie v Senici mini potraviny Lasičky, ktoré sa viac než úspešne prezentujú kvalitnými domácimi, tradičnými, poctivými, chutnými a výnimočnými výrobkami od malých výrobcov a farmárov. Za výrobkami, ktoré nájdete v Lasičkách je vždy človek a jeho príbeh. A tiež jeho ruky, jeho radosť z každodennej driny, jeho vášeň k remeslu. A tá sa potom prenáša do radosti celého tímu a vášne z ich predaja. "Niekedy mám pocit, že Lasičky sú istý druh rodiny. Ja viem nielen to, čo moji zákazníci nakupujú, ale poznám ich život a príbeh. S niektorými sme sa stali dokonca priateľmi," prezrádza o miniatúrnej predajni, kde kúpite všetko od mliečnych výrobkov cez čerstvé mäso a údeniny až po pečivo a široký sortiment suchých potravín, samotná Barbora. 

Petra Molnárová

Petra sa dlhodobo venuje téme kvalitných potravin. Pred 8 rokmi založila miestne združenie Slow Food Pressburg, ktoré je súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food. Podporujú predovšetkým drobných roľníkov, rodinné farmy a manufaktúry, ktoré vyrábajú tradičné remeselné potraviny, a tak prispievajú k zachovaniu kulinárskeho dedičstva v rôznych kútoch sveta. Je tiež súčasťou výkonného tímu Aliancie Stará Tržnica, ktorý prevádzkuje Starú Tržnicu v Bratislave, kde projektovo zastrešuje sobotné potravinové trhy. O jej skúsenostiach z práce s farmármi a remeselnými výrobcami potravín na Slovensku a v Taliansku, ktoré je rodiskom Slow Food-u, sa dozviete v diskusii na tému LOKÁLNE A KVALITNE

Peter Varmuža

Peter Varmuža, okrem toho, že je majiteľom, generálnym riaditeľom, je bez pochýb dušou konceptu Yeme.   Je vášnivým vegetariánom a zároveň obhajcom etického chovu zvierat. Sníva o prirodzenej ceste stravovania skutočnými, čerstvými a živými potravinami. Po absolvovaní Ekonomickej univerzity v Bratislave tri roky cestoval a pracoval na rôznych pozíciach v zahraničí. Po návrate nastúpil na absolventský program do Tesca. Prešiel širokou škálou pracovných zaradení a už ako riaditeľ otváral brány prvého hypermarketu Tesco na Slovensku v Nitre. V roku 2010 odišiel do Thajska ako člen najvyššieho vedenia tamojšieho Tesca. Po návrate v roku 2014 začal pracovať na projekte Yeme, ktorého cieľom je prinášať ľuďom celé spektrum kvalitných a lokálnych produktov.

Diskusia na tému 

Lokálne & Globálne


Allan Bussard

Allan je riaditeľom a správcom Nadácie Integra. Pochádza z Kanady a na Slovensku žije od 90-tych rokov. Spočiatku sa venoval konzultačnej činnosti a rozvoju podnikania. Prispel ku vzniku viac ako 80 firiem, ktoré majú spoločensky prospešný zámer, nielen na Slovensku, ale aj v Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku, Chorvátsku a Rusku. V rámci aktivít Nadácie Integra, ktoré sú zamerané na podporu spravodlivého obchodu - Fair Trade, založil v roku 2005 v Bratislave spoločnosť Ten Senses. Firma najskôr otvorila obchod s Fairtrade potravinami a remeselnými výrobkami, po niekoľkých rokoch sa k činnosti pridalo prevádzkovanie malej remeselnej pražiarne výberovej kávy. Aktuálne funguje pod názvom Samay a okrem praženia certifikovanej BIO a Fairtrade kávy sa venuje výrobe a distribúcii orieškov, sušeného ovocia, zelenej kávy, čokolády a čaju s garantovaným etickým a ekologickým pôvodom. V roku 2008 založil Allan spolu s ďalšími partnermi v kenskom Nairobi spoločnosť Ten Senses Africa (TSA). Moderná prevádzka TSA na spracovanie BIO a Fairtrade makadamových orechov má kapacitu 6.000 ton orieškov ročne a prácu na trvalý úväzok za férových podmienok si v nej našlo 250 zamestnancov. Od roku 2017 sa TSA intenzívne venuje tiež výsadbe nových makadámiových a kešu stromov formou udržateľného agrolesníctva. Ďalší sociálny podnik s rovnakým modelom fungovania ako TSA založil Allan v septembri 2020 v Etiópii. Okrem pestovania a spracovania makadamov sa joint-venture bude venovať aj výrobe moderných úľov a spracovaniu medu. 

Nadácia Integra a jej "dcérske spoločnosti" Samay, TSA a Ten Senses Ethiopia aktuálne vo východnej Afrike priamo spolupracujú s viac ako 20.000 farmármi, pestovateľmi makadamových orechov, kešu orechov, ovocia a kávy.

Martina Matejíčková

Kakaw Co+ je sociálny podnik, ktorý dováža a distribuuje prémiové kakao z Latinskej Ameriky. Podporuje "Kakaovú revolúciu" teda prechod pestovania z drôg na kakao - takto jednoducho a stručne sa predstavuje tento výnimočný projekt na FB stránke. Ale ich príbeh, ktorý začala písať, pred niekoľkými rokmi, Martina Matejíčková, je dlhý a nesmierne zaujímavý a inšpiratívny.
Martina pracovala po skončení vysokej školy v korporáte na pozícii zameranej na sociálnu politiku, najprv v Bratislave, Zürichu a niekoľko rokov v Paríži až ju cesta odviala na pracovnú stáž do Mexika, konkrétne do Chiapas - štátu Mayov. Pracovala ako konzultantka pre sociálne podniky a pri práci sa dostala do odľahlých miest priamo k indiánskym komunitám. V Mexiku načerpala tie správne vedomosti aj na vychýrenej Academia Mexicana DEL CACAO, čo je Mexická Akadémia kakaa, na ktorej spoznala aj ľudí pestujúcich kakaovníky. Chuť ich kakaových bôbov ju uchvátila natoľko, že sa rozhodla priniesť ich na Slovensko.
Ľudia z Kakaw Co+ radi zahŕňajú, kombinujú, spájajú a nemajú radi exklúziu. Chceli by prispieť k zlepšeniu kvality života farmárov, ich rodín, ako aj komunít žijúcich v Latinskej Amerike. Vybrali si preto veľmi sympatický a chutný spôsob, legendárne kakao. Všetci ich partneri sú sociálne spoločnosti, kooperatívy alebo sociálne podniky, pre ktorých je etickým základom ponúkať spravodlivé ceny zberačom kakaa, zabezpečiť im adekvátne pracovné podmienky a rozvíjať lokálne komunity.
Ponúkajú výber toho najchutnejšieho, najzdravšieho a najzaujímavejšieho, čo ochutnali a spoznali v Latinskej Amerike. Ich produkty pochádzajú z indiánskych komunít, ktoré používajú kakao už tisícky rokov a v minulosti ho považovali za jedlo Bohov, ktoré bolo určené len pre vyvolených.

Michal Kucharovič

Príbeh jedinej nezávislej oleotéky na Slovensku aj v Čechách sa začal podobne, ako u mnohých iných dovozcov kvalitných produktov: to, čo poznali a čo im chutilo v zahraničí, nenachádzali na našom trhu. Spoločne s priateľkou Barborou začali hľadať kvalitné olivové oleje na internete, informácie o nich, o výrobcoch a o tom, čo znamená kvalita. Po prvých ochutnaných olejoch objednaných zo zahraničných eshopov sa rozhodli založiť 1. slovenskú oleotéku, navštíviť tých najlepších svetových výrobcov a propagovať úplne iný pohľad na kvalitný olivový olej.
Dnes majú v ponuke tie najlepšie oleje z rôznych destinácií. V nedeľu budú nie len súčasťou trhu, ale Michal sa zúčastní aj jednej z panelových diskusií.

Varenie naživo


Martina Grňová

bývalá matfyzáčka, šikovná podnikateľka a milovníčka kvalitného jedla, Martina, vyhrala v roku 2016 súťaž Masterchef. Za štyri roky podnikania sa Mandlove by Martina Grňová dostalo do desiatok kaviarní vrámci a v okolí Bratislavy, aj do Viedne. V centre Bratislavy otvorila zdravé bistro Mandlove srdco a naďalej organizuje tématické kurzy varenia a workshopy. Na jej webe okrem kvalitných receptov nájdete aj príspevky z jej života. Zo života podnikania v gastre, života splnených snov. Taká je Martina, autentická a akčná. A pre nás všetkých príde "navariť" niečo sezónne a lokálne z toho, čo jej je pochuti, 

Ľuboš Mego

po ukončení štúdia finančného manažmentu na vysokej škole v Bratislave premenil svoj koníček na povolanie ďalším štúdiom na vychýrenej londýnskej kuchárskej škole Le Cordon Bleu. Pracoval niekoľko rokov v profesionálnych kuchyniach v rôznych krajinách sveta (tri z nich boli ocenené dvoma michelinskými hviezdami) a ostatných desať rokov sa živí ako súkromný kuchár v Bratislave v organizácii Modrý koník, kde dennodenne vyvára spolu so svojou pravou rukou, pomocníčkou Magdou, pre celý tím fantastické jedlá. Využitie tých najkvalitnejších lokálnych a sezónnych surovín je pre Ľuboša v jeho kuchyni absolútnou samozrejmosťou.

Mimochodom, Ľuboš rád pozitívne vplýva na to, čo deti jedia doma a v školských jedálňach, a preto sa aj aktívne zapája do gastronomického vzdelávania detí v škole, ktorú navštevujú aj jeho dve dcéry a zároveň je členom tímu Skutočne zdravá škola.Na Degustoriu si nenechajte újsť  Ľubošove tipy a triky na to, ako využiť absolútne maximum z jedných z našich najtradičnejších druhov plodín, aké to sú?  

Michal Kordoš

Vášeň k jedlu v sebe Michal Kordoš prechováva od raného detstva. Vždy vedel, že to je to - to pravé pre neho.Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani - svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Táto skúsenosť Michalovi otvorila dvere k práci s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku a na Islande. S rozvahou vraví, že chcel byť ako oni a dnes chce byť ešte lepší. Baví ho škandinávsky štýl varenia - sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať.