Rečníci

Rečníci ktorí vystúpia na konferencii DEGUSTORIUM


Ján Šimunek, FantastiCo

Bratislava

"Cesto musí obsahovať najmenej 30% tuku alebo masla na množstvo múky. Náplň môže byť výlučne orechová alebo maková a obsahuje 40% hmotnosti výrobku. Podľa druhu náplne tvarujeme výrobok do tvaru podkovičky alebo písmena C. Povrch musí byť lesklý a mramorovaný." Vysvetľuje Ján Šimunek, majiteľ rodinnej manufaktúry FantastiCo - Art Of Food.

O čom je reč? No predsa o bratislavských rožkoch, ktoré sú nominované v Arche chutí celosvetového Slow Food. Aj o tom, že bratislavské rožky vyrábajú poctivo ručne a nepridávajú do nich žiadne chemické prípravky, nám Ján porozpráva aj na konferencii. Jeden z dôkazov, že to 'tradične' a 'úspešne' sa dá skĺbiť :) !

Ján Turinič, pekáreň Yeme

Bratislava

Ján Turinič vedie remeselnú pekáreň v YEME plnochutné potraviny , ktorej chlieb z pece na drevo rozvoniava široko ďaleko. Tvrdí, že nepredáva len chlieb - za každým upečeným pecňom totiž vidí niečo výnimočné - od poctivej práce remeselníka až po kvalitné suroviny, ktoré výslednú chuť, ale aj hodnotu chleba významne a oprávnene ovplyvňujú.

Na konferencii nám Ján prezradí aj to, v čom spočíva tajomstvo pečenia kvalitného chleba, opíše svoju vášeň ku kvásku a rozpovie aj to, čo ho v práci ženie stále vpred. P.S. ochutnávky nebudú chýbať 


Michal Bažalík, vinohradník & vinár

Svätý Jur

Vyštudoval vinohradníctvo a vinárstvo v Lednici na Morave. Dnes obhospodaruje 2,5 ha pôdy prírode verným spôsobom, bez herbicídov a umelých hnojív. Jeho dlhodobým cieľom je pestovať hrozno úplne bez chémie, len s použitím vlastnoručne vyrobených eko hnojív a tiež bez traktora. Vo vinohrade sa mu pasú mini ovečky - spásajú trávu, zároveň ju hnoja a vzhľadom na svoju výšku nenanorabia škody. Nápadité, však :) ?

Michala Bažalíka si mnohí spájame s projektom DUBoDOMu (domček na strome), ktorý vybudoval spolu s architektom Pavlom Šiškom, či s renesančným domom vo Svätom Jure, kde organizuje autentické vínne ochutnávky alebo aj s mobilnou predajňou Vinomobil, ktorá kočuje po festivaloch, aby ľuďom predstavila vína zo Svätého Jura. Na konferencii nám toto všetko a ešte viac rozpovie so šarmom jemu vlastným!

Mário Marko, Herbert Sirupy

Trnava

21-ročný Mário opustil rodnú Trnavu a odišiel na skusy do sveta. Začal v škótskom Glasgowe, neskôr sa presunul do Londýna, kde dostal prácu barmana, stretával ľudí z celého sveta, ktorí sa pohybovali v gastronómii a tými sa inšpiroval.

Macerované sirupy robievala už jeho babička a on sa rád ako dieťa prizeral. Vždy chcel pracovať s najkvalitnejšími surovinami. So sirupmi, ktoré v bare používali, nebol úplne spokojný. Jeho prvé experimentovanie s maceráciou je preto spojené s Londýnom, kde skúšal macerovanie v jednom hrnci, (tzv. luhovanie za studena) pri ktorom sa zachová autentická vôňa a chuť ovocia, či byliniek, z ktorých sú sirupy pripravované.

Tieto prírodné sirupy si dnes kupujú ľudia na Slovensku, v Čechách, Dánsku, či v Rakúsku a obľúbili si ich aj barmani na prestížnych adresách. Mário Marko nám na konferencii porozpráva aj o tom, že toto remeslo robí najlepšie, ako vie a najmä s chuťou.

Rosa Nicoli, Salumificio Peveri Carlo

Alseno, Taliansko

História tejto rodinnej manufaktúry je spojená s miestom, na ktorom sa rodina Peveri rozhodla usadiť ešte začiatkom 19. storočia s cieľom venovať sa poľnohospodárskej činnosti. Nádherná scenéria v blízkosti kláštora Chiaravalle della Colomba (provincia Piacenza v regióne Emilia Romagna v Taliansku) rodine učarovala. Od poľnohospodárstva prešli po druhej svetovej vojne k mäsovej výrobe. Za ich prácou stojí láska k tradícii, vášeň, či rešpekt k skúsenostiam, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Kvalita spracovania, výber najlepšieho mäsa z certifikovaných ošípaných, rovnováha v dávkovaní ingrediencií používaných pri výrobe, robia z každého jedného výrobku rafinovaný autentický produkt. Rodina Peveri je členom konzorcia producentov vyrábajúcich produkty s chraneným označením pôvodu Salumi Piacentini DOP (Salámy z Piacenzy CHOP).

Rosa Nicoli je marketingovou riaditeľkou Salumificio Peveri a na DEGUSTORIUM sa príde s nami podeliť o niekoľkogeneračné skúsenosti z ich rodinnej manufaktúry, ktorej produkty sú vyrábané v kvalite Slow Food - sú dobré, čisté a férové.

(Prezentácia bude simultánne tlmočená z talianskeho do slovenského jazyka)

Tommaso Ferro, Cascina Lago Scuro

Stagno Lombardo, Taliansko

Tommaso Ferro sa narodil v Mantove, v roku 1993. Svoju veľkú vášeň pre kuchárske umenie zdedil po svojej mame, ktorá je kuchárkou. Skúsenosti začal zbierať v talianskom regióne Romagna ale dostal sa aj do sveta. Pracoval v niekoľkých michellinovských reštauráciách, ale najcennejšia skúsenosť je z legendárnej švédskej reštaurácie Fäviken, ktorú 10 rokov viedol Magnus Nillson, o to viac, že tento skvost severskej gastronómie v decembri ukončuje svoju prevádzku.

Tommaso je momentálne členom tímu vidieckej usadlosti Cascina Lago Scuro. Pracuje ako v záhrade, tak v syrárni, ale predovšetkým v kuchyni pri čerstvých cestovinách, zelenine a mäse.

Cascina Lago scuro je nádherná vidiecka usadlosť zo 17. storočia v provincii Cremona, v severotalianskom regióne Lombardia. Čarovné miesto, v ktorom nájdete veľkú zeleninovú záhradu, syráreň, veľa šťastných zvierat, reštauráciu a maličké detské jasle. Agriturismo per eccellenza. A sme nesmierne radi, že Tomasso nám osobne predstaví, ako takáto usadlosť na taliansky spôsob funguje.

Róbert Góra, ekologický farmár

Salka

Pán Róbert Góra, zakladateľ Gastrofarmy Salka, je farmár celým svojím srdcom. S vyše dvadsaťročnou praxou v oblasti poľnohospodárstva, počas ktorej zistil kvalitatívne a ekologické limity klasického intenzívneho poľnohospodárstva produkujúce potraviny nevalnej kvality za ceny znečisťovania prostredia, sa pred 7 rokmi vrátil k tradičnému spôsobu hospodárenia na pôde v súlade s prírodou, bez antibiotík a chémie. Vybudoval prvú slovenskú farmu s certifikovaným bio chovom a certifikovanými mäsovými bio produktami spĺňajúce najprísnejšie kritériá. Farma sa zaoberá chovom, spracovaním a predajom mäsa a mäsových produktov z mangalíc a hovädzieho dobytka.

Sme nesmierne radi, že pán Góra príde 22. októbra medzi nás a veríme, že nás aj vás inšpiruje, pretože kvalita produktu znamená nielen zdravšie zloženie a vyššie percento vitamínov, ale hlavne nezameniteľnú chuť, ktorá zákazníkov ohromuje svojou intenzitou.

Slavomíra Raškovič, Gašperov Mlyn

Batizovce

Je somelierkou roka 2019 a rodné Batizovce pri Poprade, dedina priamo pod Vysokými Tatrami, sú jej domovom. Hoci vyštudovala žurnalistiku, venovala sa online marketingu, copywritingu, PR a v posledných rokoch zakotvila v gastronómii, ktorá ju nadchla. Reč je o Slavomíre Raškovič, manažérke a somelierke reštaurácie Gašperov mlyn v Batizovciach, ktorú vedú s manželom. Práve víno v kombinácii s dobrým jedlom je pre ňu nekonečným zdrojom inšpirácie.

Tento rodinný podnik patrí medzi najzaujímavejšie reštaurácie, aké dnes nájdete na slovenskej gastronomickej scéne. Ponúkajú v nej zážitkové degustačné menu, ktoré sa denne obmieňa a je pripravované z čerstvých a najmä lokálnych surovín. No nikdy vopred neviete, čím vás šéfkuchár prekvapí. A my sa nesmierne tešíme, že nám Slavomíra príde porozprávať o tom, čo všetko toto miesto skrýva a ako v praxi so svojim tímom uchopili tému remeselnej potraviny.

Laura Pozzato, gastronóm & bloger

Ambasádor 

Univerzity Gastronomických Vied

Padova, Taliansko

Toto je Laura Pozzato, zoznámte sa :) - stále usmiata mladá žena a zanietená gastronómka. Má za sebou štúdium na Univerzite gastronomických vied v Pollenzo, v Taliansku, ktorú vyhľadávajú študenti z celého sveta a úzko spolupracuje s hnutím Slow Food Italia. Laura má vlastný blog about.good.food, kde nájdete rôzne zaujímavé myšlienky týkajúce sa jedla. Sama tvrdí, že najdôležitejšie faktory pri výbere surovín sú práve kvalita, pestrosť a miera, ktorú si dožičíme.

O tom, ako vo svojej práci každodenne odovzdáva ľuďom informácie, ktoré ich privedú k postupným drobným zmenám v stravovacích návykoch a prečo je výhodné nielen z výživového ale aj z ekologického hľadiska preferovať dobré, čisté a férové potraviny, nám porozpráva už 22. októbra v bratislavskej Starej tržnici. Tešíme sa, tešíte sa :) ?

Zsolt Sütő, Strekov 1075

Strekov

V názve vinárstva sa nachádza dátum prvej písomnej zmienky obce. Je to symbol, ktorý v sebe skrýva vernosť tradíciám, prírode a hodnotám v pestovaní hrozna a vo výrobe vína.
Vinárstvo Strekov 1075 spracováva výhradne hrozno z vlastných viníc na výmere 12 ha, pričom 5 ha je vysadených na koloch presne tak ako sa vinič pestoval pred tisícročiami.

Tvárou a dušou vinárstva je charizmatický Zsolt Sütő, jeden z najzaujímavejších a zároveň aj najúspešnejších vinárov na Slovensku. Ako vinohradník a vinár sa drží filozofie vyrábať z ekologicky obrábaných vinohradov prírode verné, autentické vína z miestnych odrôd so silným terroirovým charakterom a minimálnou sírou.

Jeho vína nájdete v ponuke prestížnych vínnych barov v New Yourku, Londýne, Štokholme či Tokiu a na vínnych kartách mnohých Michelinov vo Švédsku (napr. Oaxen Krog, Ekstedt), Dánsku (Noma), Maďarsku (napr.Costes Downtown, Costes, Onyx), Rakúsku (vo Viedni Konstantin Filippou), Francúzsku, ale i v USA a v Japonsku.

Na jeho rozprávanie o víne sa už veľmi tešíme a veríme, že aj vy. 

Richard Domaniža, Kastler

Nové Zámky

Začínal doma v garáži s ručným lisom na jablká a dnes vyrába na podomácky zhotovených prístrojoch tie najkvalitnejšie slovenské cidery bez cukru a umelých prísad. Reč je o nadanom Richardovi Domanižovi.

A v čom tkvie tajomstvo Kastleru? Tento Remeselnícky cider je vyrábaný špeciálnou metódou zo zrelých slovenských jabĺk vo veľmi limitovanom množstve. Na výrobu sa používa 100% jablková šťava bez pridania vody, či jablkových koncentrátov. A tak je skutočne výborným osviežením.

Aj to, prečo kladie Richard pri výrobe svojho produktu dôraz na kvalitu surovín a výrobného procesu, nám príde porozprávať na konferenciu o remeselných potravinách už 22. októbra do Starej tržnice.

Roman Kováč, šéfkuchár

Liptovský Mikuláš

Zoznámte sa, toto je Roman Kováč, alias Romčo, ako ho všetci nazývajú - Prostredie michelinovskej reštaurácie vymenil za kuchyňu v MŠ a Jasle Lobelka na Liptove. Uvedomuje si, že stravovanie má veľký vplyv na stav ľudského organizmu a aj preto sa riadi heslom "kvalita, nie kvantita".

Do kuchyne nakupuje kvalitné suroviny, sezónne ovocie a zeleninu, vyhľadáva lokálnych dodávateľov. V skôlke podporujú deti, aby sa zaujímali o pôvod potravín. Spoločne spoznávajú príbeh jedla, pestujú kadečo vo vlastnej záhradke, zapájajú deti do príprav a dokonca spoločne navštevujú aj rôzne farmy. Tvrdí, že popri kvalite samotného jedla je veľmi dôležité aj servírovanie, pretože jeme aj očami. Však :) ?

Už 22. októbra nám Romčo príde porozprávať o tom, prečo sa venuje tejto práci, či deťom chutí jedlo, ktoré v škôlke pripravuje, aký majú na stravovanie pohľad rodičia, no najmä to, ako sa mu spolupracuje s lokálnymi farmármi a remeselníkmi.

Agnes Lovecká,  Slobodné vinárstvo

Majer Zemianske Sady

Ďalšou rečníčkou na DEGUSTORIUM 2019 je Agnes Lovecká, huslistka skupiny Živé kvety a vinárka. Spolu so svojou rodinou vedie Slobodné vinárstvo, ktoré je súčasťou Majera Zemianske Sady blízko Hlohovca, kde od roku 1912 hospodária. Súčasťou Majera sú polia, na ktorých sa voľakedy pestoval slávny tabak a tiež les, z ktorého drevo využívajú aj na výrobu vlastných sudov. Po násilnom prerušení rodinnej tradície počas vojny a nasledujúcich 40 rokov, riadi v súčasnosti Majer Zemianske Sady spoločne už štvrtá a piata generácia.

Vinohrad, ktorý sa tu nachádza je obrábaný ekologicky a Agnes s rodinou zavádzajú už aj prístupy biodynamického hospodárenia. Vo vinohrade chovajú včely a vysievajú bylinné zmesy, ktoré tvoria pastvu rovnako pre včely, ako aj pre pôdne baktérie.

Tento príbeh, ako sa dá vo viniciach vybudovať rovnováha, vyrábať naturálne víno výlučne z vlastného hrozna, a kde hlavnou ochranou vinohradu je zdravá a životaschopná pôda, kde kladú dôraz na remeselnú precíznosť, si vypočujeme osobné už 22. októbra v Starej tržnici od Agnes.

Ján Šlinský, Agrokruh

Hrubý Šúr

Malá rodinná farma, trvalo udržateľný rozvoj, dôraz na kvalitu pôdy a systém ekologického pestovania - zoznámte sa s Agrokruhom a Jánom Šlinským, ktorý ho vymyslel a uviedol do praxe.

Podľa Janka je práve pôda prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti. Princíp, na ktorom tento novodobý netradičný systém pestovania a odbytu zeleniny funguje, je vo svojej podstate neuveriteľne jednoduchý a detailne premyslený, disponujúc obrovskou pridanou hodnotou pre svojich odberateľov.

Realizácia tohoto ekologického projektu zaručuje, že okrem ohľaduplnosti k životnému prostrediu dostane zákazník naozaj kvalitnú zeleninu. Už 22. októbra nám tento inšpiratívny inovátor príde porozprávať aj o tom, prečo by rodinné farmy mali byť bežnou súčasťou našich životov a ako to s Agrokruhom vlastne je ;-) 


Katarína Nádaská

etnologička & historička

Bratislava

Katarína Nádaská je uznávaná slovenská etnologička a historička, absolventka viacerých vedeckých stáží na európskych univerzitách. Je autorkou viacerých monografií o slovenských tradíciách a zvyklostiach v našej ľudovej kultúre, autorkou 90 vedeckých štúdií, vyše 100 popularizačných článkov, spoluautorkou série 12 etnologických filmových dokumentov o osobnostiach slovenskej etnológie. Špeciálny priestor vo svojej tvorbe venuje aj kulinárskej kultúre, ktorej sa bude venovať aj vo svojej prezentácii na konferencii Degustorium 2019.

Vo svojej knihe Rok v Slovenskej ľudovej kuchyni, do ktorej svojimi znalosťami prispela aj spoluorganizátorka konferencie DEGUSTORIUM, Anetta Vaculíková, prináša Katarína Nádaská "zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne". Pani Nádaská nám porozpráva o tradičných potravinách a jedlách našich predkov, ktoré sú súčasťou našej kultúrnej identity.

V rámci panelových diskusií sa predstavia

                                       TÉMA:  Kvalita potravín vs. Agro 4.0 

Ladislav Miko

vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku 

Od januára 2011 pôsobil ako zástupca generálneho riaditeľa pre bezpečnosť potravín na Generálnom riaditeľstve Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín. Od novembra 2014 do augusta 2015 bol úradujúcim generálnym riaditeľom. V období rokov 2005 - 2010 pôsobil ako riaditeľ pre oblasť prírody v rámci Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre životné prostredie. Počas českého predsedníctva Rady EÚ v roku 2009 bol vymenovaný za ministra životného prostredia dočasnej českej vlády. Pred svojím príchodom do Európskej komisie (je aktuálnym vedúcim ZEK na Slovensku) pracoval ako námestník ministra na Ministerstve životného prostredia ČR a predtým 9 rokov pracoval v zoologickom ústave Slovenskej akadémie vied ako pôdny biológ so špecializáciou na pôdnu biológiu a ekológiu.

Bálint Pém, poľnohospodár

pestovateľ maku

Je zakladajúcim členom združenia mladých farmárov na Slovensku. Rodina p. Péma hospodáriaca na vyše 400 ha ornej pôdy v Patinciach, na najjužnejšom bode úrodných polí južného Slovenska, pestuje mak v súlade s ekológiou. Takto vypestovaný mak je chutnou a veľmi zdravou surovinou. Vhodná ingrediencia do nespočetných tradičných receptov,
ale aj moderných gurmánskych špecialít, na tom sa určite všetci zhodneme.
Popri maku siatom pestuje aj biely mak, ako prastarý slovenský druh maku s orieškovou
chuťou. Výnimočnosť svojich produktov vidí v tom, že garantuje aj kvalitu ručného zberu, vďaka
čomu výrobky nezhorknú ani pri dlhodobom skladovaní v odporúčaných podmienkach. V budúcnosti plánuje rozšíriť ponuku tejto rodinnej farmy o ďalšie zaujímavé makové produkty aj s eko certifikátom. 

Ján Šlinský, farmár

Agrokruh

Malá rodinná farma, trvalo udržateľný rozvoj, dôraz na kvalitu pôdy a systém ekologického pestovania - zoznámte sa s Agrokruhom a Jánom Šlinským, ktorý ho vymyslel a uviedol do praxe.
Podľa Janka je práve pôda prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti. Princíp, na ktorom tento novodobý netradičný systém pestovania a odbytu zeleniny funguje, je vo svojej podstate neuveriteľne jednoduchý a detailne premyslený, disponujúc obrovskou pridanou hodnotou pre svojich odberateľov.
Realizácia tohoto ekologického projektu zaručuje, že okrem ohľaduplnosti k životnému prostrediu dostane zákazník naozaj kvalitnú zeleninu.

TÉMA:  Marketing remeselnej potraviny

Petra Cséfalvayová, environmentalistka

Inštitút cirkulárnej ekonomiky

Je spoluzakladateľkou neziskovej organizácie Inštitút Cirkulárnej Ekonomiky, ktorej úlohou je implementovať koncept Cirkulárnej ekonomiky v podmienkach SR. Petra sa špecializuje na oblasti ako je ekodizajn, materiály a technológie. Koncept CE predstavuje nový model fungovania našej spoločnosti, kde odpad sa stáva zdrojom. Odpad ako taký v ideálnom stave nebude existovať. Je možné takto fungovať? je možné na Slovensku takúto zmenu uskutočniť? Týmto otázkam a ich odpovediam sa venuje prostredníctvom rôznych projektov.
Petra, vyštudovala environmentálne inžinierstvo, ochranu vôd, pôdy a ovzdušia. Viac ako 10 rokov sa profesionálne venuje téme životného prostredia, vplyvom a dopadom na životné prostredie. Základnou myšlienkou, ktorou sa riadi: "Pochopenie súvislostí a kritické myslenie tvoria zmenu. To čo vyzerá zeleno na konci, na začiatku vôbec zelené nemuselo byť." 

Karol Stýblo, majster čokolády

Lyra Group

Lyra znamená návrat k prírode. Vyjadruje ju hudobný nástroj a spevavý vták lyrebird, ktorý dokaže napodobniť tisícky zvukov. A takí chcú v Lyre byť - pestrí, hraví a spätí s prírodou.
Príbeh najlepšej slovenskej čokolády sa začal odvíjať v roku 2008. Karol je zakladateľom a master chef čokolatierom spoločnosti Lyra Group - LYRA Chocolate. Absolvoval prestížnu čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku, pracoval na plantážach v Kolumbii, bol na tréningu u chocolatera Emmanuela Hamona vo Francúzsku a ako jeden zo siedmich ľudí na svete získal titul Fino de Aroma Master Chef Chocolatier.
Táto slovenská firma vyrába prémiové čokolády, ktorými dobýja svet a na konte má niekoľko medzinárodných ocenení. Jedia ich aj cestujúci Asian Airlines.
Karol ukončil aj univerzitný degustátorský kurz priamo v Peru. Okrem toho sa venuje aj študentom, ktorým sa snaží priblížiť toto remeslo a ukázať im, ako to chodí v praxi. S tou istou hotelovou akadémiou (Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera) v Piešťanoch dnes jeho firma úzko spolupracuje.
Na štátnu veterinárnu a potravinovú správu nedá Karol Stýblo dopustiť. Spolupracujú veľmi korektne a bez problémov. A myslí si, že prísnosť je namieste, lebo aj potravinárska výroba má v rukách ľudský život.

Martin Bajaník, grafický designér

PEKNE & DOBRE

Vyštudoval grafický dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Ešte počas štúdia pracoval vo viacerých reklamných agentúrach, neskôr spoluzaložil agentúru Brandy. V roku 2010 stál pri zrode siete kaviarní SHTOOR, ktorej vytvoril značku a do roku 2013 ich aj viedol. Po odchode spoluzaložil kaviarne Foxford. V roku 2015 vytvoril "najmenšiu agentúru na svete" PEKNE & DOBRE, v ktorej pôsobí dodnes. V nej vytvoril značku YEME plnochutné potraviny, ktorú stále spravuje. Za svoje práce má desiatky ocenení. Je členom Art Directors Clubu Slovakia a predsedom Únie grafických dizajnérov Slovenska 

TÉMA:  SPOLOČNE & ZDRAVO

Ivana Kachútová, nutricionistka

Ivana je nutricionistka s vášňou pre vedu o výžive a snahou zlepšiť zdravie všetkým ľuďom pomocou správnej výživy. Absolvovala univerzitné štúdium vedy o výžive na Viedenskej univerzite v Rakúsku. Už počas štúdia nadobudla praktické skúsenosti s nutričnou terapiou na súkromných ako aj štátnych klinikách. Absolvovala viaceré odborné stáže doma aj v zahraničí ako napríklad v kancelárii WHO či v Special Institute of Preventive Cardiology and Nutrition v Rakúsku, pričom sa už počas jej stáží venovala najmä problematike výživy detí. Po štúdiu krátko pôsobila na MŠVVaŠ SR, v sekcii regionálneho školstva, kde sa venovala téme zariadení školského stravovania. Keďže mala z jej pozície na ministerstve len obmedzené možnosti pozitívne meniť školské stravovanie, opustila toto zamestnanie a hľadala iný spôsob ako pomáhať zlepšovať stravovanie detí v školách a škôlkach. Aktuálne je odbornou garantkou v projekte Food 2.0, ktorého cieľom je pripravovať pre škôlkárov kvalitné a nutrične vyvážené jedlo. Okrem toho je zamestnaná na Lekárskej fakulte UK kde sa aj ako externá doktorandka venuje výskumu výživy so zameraním na detskú obezitu. Spolupracuje aj s klinikou Medante a Ambulanciou klinickej výživy v Bratislave. Taktiež sa stala garantkou za výživu v projekte Chuť žiť, ktorý sa venuje osvete a prevencii porúch príjmu potravy u detí a mládeže. Dlhodobo sa venuje odbornej ako aj populárno-náučnej publikačnej činnosti a vedie semináre a workshopy na rôzne témy z oblasti výživy

Katarína Medveďová

lektorka varenia a výživy 

v projekte Skutočne zdravá škola 

Je lektorkou varenia a autorkou projektu Cookučka. Viac ako 10-ročné skúsenosti z reštaurácie a školy varenia zbierala aj u Jaroslava Žídeka, v Jem iné, popri rozsiahlej práci s deťmi a firemných teambuildingoch, a v ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni a vďaka spolupráci s nórskym šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom, s režisérom Petrom Kerekešom z filmu Ako sa varili dejiny. 


Lucia Gallová

prevádzkovateľka vysokoškolského bufetu Vegget 

Téme podpory malých a lokálnych producentov sa Lucia aktívne venuje od roku 2013. V roku 2014, ktorý bol vyhlásený za Medzinárodný rok rodinných fariem organizovala na ich zviditeľnenie množstvo podujatí. Je spoluzakladateľkou Vidieckej platformy, ktorá vznikla v roku 2014 ako neformálne združenie ľudí a organizácií, ktoré hája záujmy malých, mladých, rodinných a ekologických farmárov. Dôvodom, prečo sa Lucia venuje práve týmto témam, je jej viera v potrebu ozdravenia, omladenia a oživenia agro rezortu. Je aj zakladateľkou občianskeho združenia Vegget, ktoré prevádzkuje bufet so zdravými, farmárskymi potravinami a zároveň spoluzakladateľkou združenia Zelená Bratislava - Zebra, ktoré aktuálne inovuje mestský park na ukážkový jedlý park s permakultúrnymi prvkami. Študuje sociálnu antropológiu na FSEV UK v Bratislave a je mamou malého Šimona.

Roman Kováč, kuchár

MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

TÉMA: Zachovanie kontinuity rodinných fariem

Šimon & Jiří Šebela

Rodinné vinárstvo Dva Duby, Dolní Kounice, ČR

Vinárstvo Dva duby založili v roku 2007 v Dolních Kounících. Jiří Šebela je nultá generácia. Od začiatku sa radia medzi organické a biodynamické vinárstva a to na všetkých ich viniciach. Šimon je ďalšou generáciou a už niekoľko ročníkov si vyrába svoje víno a po svojom. Jiří, Šimonov otec, tvrdí, že je zvedavý, kam vinárstvo posunie on, pretože pri víne a všeobecne u poľnohospodárstva platí, že herézy jednej generácie se stávajú náboženstvom generácie ďalšej ... a vinárstvo Dva duby bolo od svojich začiatkov vinárstvom heretickým, pretože skoro všetko robili inak, ako bolo obecne zvykom.

Martin Sedlačko

Rodinná farma VELES Háj

Rodina Sedlačkovcov sa zaoberá chovom hospodárskych zvierat od roku 2001. V minulosti sa zaoberali chovom len obmedzeného počtu zvierat. Od roku 2010 sa počty zvierat zvyšovali a farma dostala názov Veles, čo je meno staroslovenského boha dobytka a ochrancu stád. Do roku 2014 používali prenajaté maštale na Liptove. V roku 2014 rodina odkúpila hospodárske budovy v obci Háj v blízkosti Turčianskych Teplíc a od tohoto dňa farmu denne budujú. Hlavnou myšlienkou farmy Veles Háj je chovať zvieratá tradičným spôsobom tak ako sa chovali kedysi. Majiteľom záleží na tom, aby ľudia nezabudli, ako vyzerajú a chutia pravé a zdravé gazdovské potraviny, ktoré si tiež môžu návštevníci zakúpiť priamo na tejto rodinnej farme.

Marián Glovaťák

Rodinná farma v Oravskej Polhore

Pán Marián Glovaťák spolu s s manželkou a troma malými deťmi chovajú v Oravskej Polhore 43 zvierat hovädzieho dobytka, z toho 17 dojníc. Ich víziou je predávať syrové produkty od svojich kráv, čestne, bez kupovania mlieka alebo syra.
Cieľom tejto rodinnej farmy nie je rozširovať sa v množstve hektárov, alebo majetku, ale rásť na duchu, prežiť život v súlade s prírodou a vychovať statočné deti.

TÉMA: Remeselná potravina ako súčasť našej kultúrnej identity

Katarína Nádaská

etnologička & historička

Katarína Nádaská je uznávaná slovenská etnologička a historička, absolventka viacerých vedeckých stáží na európskych univerzitách. Je autorkou viacerých monografií o slovenských tradíciách a zvyklostiach v našej ľudovej kultúre, autorkou 90 vedeckých štúdií, vyše 100 popularizačných článkov, spoluautorkou série 12 etnologických filmových dokumentov o osobnostiach slovenskej etnológie. Špeciálny priestor vo svojej tvorbe venuje aj kulinárskej kultúre, ktorej sa bude venovať aj vo svojej prezentácii na konferencii Degustorium 2019. 

Ivana Balážová

pestovateľ a spracovateľ ovocia

Sad Livia, Kolíňany

Biohospodárstvo Sad Lívia je rodinné gazdovstvo s bio sadom. Naplno sa venujú bio pestovaniu a spracovaniu ovocia, aj zeleniny, čiastočne obilovín a chovu sliepok a iných zverov. Všetko v súlade s prírodnými princípmi trvalej udržateľnosti.
V sade rodina pestujú širokú paletu ovocných stromov. Od rôznych odrôd jabĺk, ktoré majú v ponuke čerstvé a aj spracované do najrôznejších podôb. Takisto pestujú v bio kvalite hrozno a hrušky a priebežne hľadajú odrody vhodné na skladovanie a na spracovanie. Ovocie pestujú bez používania akýchkoľvek chemických látok, a následne spracovávajú bez konzervantov a akéhokoľvek prifarbovania. 

Ján Hacaj

vinohradník & vinár, Pezinok

Víno HACAJ sa zameriava predovšetkým na výrobu odrodových vín akostných a vín s prívlastkom. Pri spracovaní hrozna vychádza zo starých, tradičných postupov, založených na čo najšetrnejšom zaobchádzaní so surovinou, doplnených najmodernejšími poznatkami vedy a výskumu v oblasti vinárstva. Všetky tieto vína sú plnené do fliaš. Sú to vína s označením pôvodu hrozna, jeho odrody a ročníka - vína s "rodným listom", v ktorých sa naplno prejavuje výnimočný potenciál Malokarpatskej oblasti. Špecialitou firmy HACAJ sú sekty, vyrobené klasickou metódou druhotného kvasenia priamo vo fľašiach. Výrobky firmy sú dodávané len do vybraných vinoték, gastro zariadení a individuálnym odberateľom.


Ľubomír Miškovský

Rodinná farma Michalov dvor, Pezinok

Je farmár a veterinár v jednej osobe.
Malá rodinná farma v Pezinku, ktorá chová šťastné kozy vo voľnom výbehu a dorába skvelé čerstvé aj zrejúce syry a iné mliečne výrobky.