
DISKUSIE & WORKSHOPY
10:15 - 11:00 OVČIARSTVO - najcennejšie dedičtsvo, ktoré doma máme
v poslednom období pociťujeme znižovanie počtu chovateľov oviec, ale i tradičných salašníckych výrob. Je preto potrebné priblížiť tému ovčiarstva, ktoré považujeme za naše najcennejšie kultúrne dedičstvo, širokej verejnosti. Všetci spoločne musíme vyvinúť úsilie, aby sme zabránili úpadku ovčiarstva u nás.

PhDr. Iveta Zuskinová
PhDr. Iveta Zuskinová, etnologička, kultúrna historička, múzejníčka a emeritná riaditeľka Liptovského múzea. Vybudovala Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku, ako odbornú múzejnú inštitúciu. Významne sa podieľala na budovaní Múzea liptovskej dediny v Pribyline.
V roku 2005 založila špecializované nadregionálne Ovčiarske múzeum Spoločnosti priateľov Múzea liptovskej dediny. V Národopisnommúzeu v Liptovskom Hrádku vybudovala expozíciu ovčiarstva a pastierskej kultúry. V súčasnosti realizuje prezentácie zbierkového fondu Ovčiarskeho múzea vo významných múzejných inštitúciách na Slovensku a av zahraničí.
Od roku 1998 sa venuje knižnej publikačnej činnosti zameranej na ľudovú kultúru. V roku 2014 začala vydávať veľkoformátové monografické publikácie,v ktorých spracováva vlastné vedecké a tematické projekty.

.Marcela Nemcová
Pracuje v Gazdovskom spolku Hont - Tekov na podporu lokálneho farmárčenia v regióne Hont a vo Vidieckej platforme. Spracovaniu ovčej vlny sa venuje už 10 rokov, aj v rámci vlastnej rodinnej farmy, kde sú ovce pomocníkmi pri udržiavaní sadu. Ich rodinná farma Na Háji v Devičanoch produkujú zdravé lokálne potraviny na báze vlastnej zeleniny a ovocia. Marcela je spoluzakladateľkou projektu Gubaňa, ale i občianskeho združenia Nasa vlna, ktore maju za cieľ návrat slovenskej vlny na trh.

Jozef Zvara
Poľnohospodárstvu - ovčiarstvu a potravinárstvu sa venuje celý svoj aktívny produkčný život, viac ako 50 rokov. Lásku k ovčiarstvu zdedil po svojom otcovi a svoje skúsenosti v súčasnosti odovzdáva svojim synom, dcéram a vnukovi.
Vznik farmy na Zlatom Vŕšku sa viaže k roku 1991, prevádzkuje ju nepretržite, formou rodinného podniku. Ovčiarstvo a salašníctvo v tejto lokalite siaha až do 14.storočia.
Ovečky sa pasú vo vysokohorskom prostredí na Podpoľaní.
Technologické operácie pri výrobe sú výhradne ručné, vzhľad výrobku je pôvodný, podľa príslušného regiónu. Ručný spôsob výroby dáva výrobkom špecifické senzorické vlastnosti, ktoré sú prenesené i do typickej chute vyrábaných výrobkov. Vysoké zastúpenie minerálnych látok v pasienkoch, dáva predpoklad kvalitnej vstupnej suroviny a tým kvalitu výrobkov.

Katarína Mikulová, BROZ

Jana Kantorová, Farma Kantor
11:30 - 12:10 Jedlo ako politický akt
Dokážeme vôbec našim každodenným nákupným správaním ovplyvniť lokálnu ekonomiku, smerovanie poľnohospodárstva, alebo prispieť svojou troškou k spomaleniu klimatickej krízy? Ako vnímame na malom Slovensku silné globálne témy, akými sú klimatická kríza a jej vplyvy na poľnohospodárstvo, alebo ochrana biodiverzity.

Martin Hojsík
Martin Hojsík bojuje za zdravie ľudí a ochranu prírody a zvierat už vyše 25 rokov. Začínal ako aktivista a ochranár, teraz v tomto úsilí pokračuje ako politik. Od roku 2019 je poslancom Európskeho parlamentu, kde pracuje na odvrátení klimatickej hrozby, ochrane biodiverzity a zvierat, regulácii nebezpečných chemických látok a podpore bezpečných a zdravých potravín. Prestížny portál Politico.eu ho označil za jedného z TOP 5 ľudí v Európe, ktorí majú najväčší vplyv na boj proti škodlivým pesticídom.

Martin Ondráš
Viac ako 20 rokov sa aktívne venuje potravinovej bezpečnosti, kvalite potravín a potravinovému právu. Nie len na úrovni SR, ale aj v rámci krajín V4. Aktuálne pracuje ako poradca ministra pôdohospodárstva.

Petra Cséfalvayová
Petra Csefalvayová je spoluzakladateľkou neziskovej organizácie INCIEN, ktorej úlohou je implementovať koncept cirkulárnej ekonomiky na Slovensku. Špecializuje sa na oblasti, ako je ekodizajn, materiály a technológie, na koncepty a projekty cirkulárnej ekonomiky pre súkromné spoločnosti. Vyštudovala environmentálne inžinierstvo, ochranu vôd, pôdy a ovzdušia. Viac ako desať rokov sa profesionálne venuje téme životného prostredia, vplyvom a dosahom na životné prostredie.

Michal Roháč
Michal Roháč a Eliška Galisová vedú malú (30 árovú) zeleninovú farmu, Dream Farm, na Žitnom ostrove v obci Ňárad. Pestujú predovšetkým listovú zeleninu regeneratívnym spôsobom, bez používania chemických hnojív, či postrekov. Namiesto rýľa používajú hlboký mulč. Na pôdu aplikujú väčšiu vrstvu kompostu, ktorá slúži ako rastové médium.

Bálint Pém
Pémovci hospodária na vyše 400 ha ornej pody (pestujú mak) v Patinciach, na najjužnejšom bode úrodných polí južného Slovenska. Bálint Pém nemá pluh a teda vôbec neorie. Snaží sa hospodáriť na zdravých základoch a pôdu rekultivuje a obhospodaruje ju šetrne Výnimočnosť ich produktov je v tom, že garantujú aj kvalitu ručného zberu, vďaka čomu výrobky nezhorknú ani pri dlhodobom skladovaní v odporúčaných podmienkach.
13:30 - 14:10 slow Yeme - pomaly a plnochutne
Generálnym partnerom Degustoria sú YEME - Plnochutné potraviny. Zároveň sú podporovateľmi Slow Food a stotožňujú sa s hodnotami medzinárodného hnutia. Prvýkrát v histórii festivalu sme sa rozhodli konceptu plnochutných potravín venovať samostatnú diskusiu, ktorej sa okrem samotného ideátora, spolumajiteľa a generálneho riaditeľa, Petra Varmužu, zúčastnia aj slovenskí a talianski dodávatelia. Budeme sa rozprávať nie len o samotnom koncepte, ale aj o podpore a spolupráci s remeselnými výrobcami potravín, o udržateľnom fungovaní, o narábaní s odpadom, ale aj o tom, v čom ich inšpiruje hnutie Slow Food.

Peter Varmuža
YEME - plnochutné potraviny

Michal Novák
Fama Kuchyňa
MICHAL NOVÁK spolu s bratrancom Marekom Bartovičom v roku 2008 založili Farmu Kuchyňa. Chovajú stáda hovädzieho dobytka vynikajúcich mäsových plemien. Jedná sa o celoročný pastevný chov, v ktorom sú zvieratá chované voľne na rozsiahlych pastvinách autentickým spôsobom. Hovädzí dobytok spása dve obrovské 250-hektárové pastviny takmer ako vo voľnej prírode. V zime zver prikrmujú vlastným senom a senážou, výživa je podľa Nováka pre vývoj hovädzieho dobytka dôležitá. Vidno to na loji býka: ak je žltý a nie biely, bol výrazne viac kŕmený geneticky upravenou alebo aj obyčajnou kukuricou.

Marián Jackuliak
Gemerské Ovečky
Spoločnosť BioEn, ktorá stojí za značkou Gemerské ovečky vznikla v roku 2014 s cieľom obhospodarovať trávnaté porasty s rozlohou približne 180 ha na výrobu kvalitných krmív, hlavne sena. V rámci rozširovania svojej pôsobnosti sa v roku 2019 zapojila do projektu realizácie výstavby modernej mliekarne na spracovanie ovčieho mlieka a výrobu mliekarenských výrobkov. V mliekarni sa spracováva len ovčie mlieko z domácej produkcie a všetky produkty sa vyrábajú len zo 100 % ovčieho mlieka pochádzajúceho z vlastných chovov.
Andrea Guiddo
MICHELIS

Giuseppe Castagna
Castagna Formaggi
Giuseppe Castagna povýšil svoju prácu na umenie a vďaka jeho nepretržitému hľadaniu môžeme dnes ochutnávať syry, ktoré boli znovuobjavené alebo ním inovované. Po skvelom zvládnutí syrárskych techník sa dnes môže podieľať na vývoji a realizácii prvotriednych syrov, z ktorých sa mnohé pýšia označením DOP a ktoré mu priniesli najvyššie ocenenie "Majster syra" a titul "Strážca a porotca" Medzinárodného cechu
syrárov.
15:30 - 16:15 Pomaly ďalej zájdeme - 10 rokov hnutia Slow Food na Slovensku
Tretia diskusia bude venovaná jednak globálnym témam medzinárodného hnutia Slow Food, ale zároveň priblíži, prostredníctvom dobrých príkladov, prvých 10 rokov miestneho združenia Slow Food Pressburg. Aktérov diskusie baví byť súčasťou silného globálneho hnutia a vidia v tom zmysel a prínos pre Slovensko a podelia sa o skúsenosti a veríme, že dokážu motivovať ďalších pridať sa k nám.
Petra Molnárová
Slow Food Pressburg

Eliška Gálisová
Dream Farm, Ňárad

Slavomíra Raškovič
Gašperov Mlyn, Batizovce

Róbert Góra
Farma Salka

Monika Slížiková
Gazdovský Trh Bátovce

Peter Burčo
starosta obce Bátovce
16:45 - 17:30 Lokálne & Globálne
Piatu diskusiu na veľkom pódiu sme sa rozhodli venovať úspešnej téme z posledného ročníka pred pandémiou "konaj lokálne, mysli globálne" a pozvali sme odborníkov na slovo vzatých; venujú sa téme dovozových potravín, bez ktorých by sme si už v dnešnej dobe život nevedeli predstaviť (káva, čokoláda, alebo taký olivový olej); budeme sa venovať nielen spoločenskej zodpovednosti, sociálnemu podnikaniu, kvalite, ale aj konkrétnym označeniam, ktoré je dobré si pri výbere potravín zo zahraničia na etiketách všímať, aby sme podporili práve tie dobré, čisté a férové.

Martina Matejíčková
KakawCo+
Martina Matejíčková opustila svet financií a korporátu. Dlhodobo pôsobila ako dobrovoľná expertka pre sociálny podnik v mexickom štáte Chiapas, ktorý je známy nielen mayskou kultúrou a mytológiou, ale aj veľkými plantážami kávy a kakaa. Očarila ju chuť tamojšieho kakaa, najmä jeho odrodovosť. Vtedy jej napadlo, že založí sociálny podnik a predstaví celkom iné kakao aj Slovákom. Z Kolumbie dováža kakao v najvyššej kvalite. Pomáha tak rozvoju komunít v Strednej Amerike a dáva prácu ťažko zamestnateľným na Slovensku.

Erik Šimšík
Goriffee
je spolumajiteľ slovenskej pražiarne výberovej kávy Goriffee. V roku 2012, po skončení štúdia sociológie, odišiel ako dobrovoľník do Rwandy. Tam sa po prvý raz stretol s konceptom a najmä chuťou výberovej kávy, ktorá ho oslovila. Prvú kávu z Rwandy doviezli, spolu s bratom Matejom a kamarátom Amirom v roku 2013. V začiatkoch fungovali na báze tzv. "direct trade" a celú ich selekciu tvorila káva priamo od farmárov. Dnes sú prívržencami konceptu relationship coffee, pri ktorom ide najmä o dlhodobé budovanie vzťahu, komunikáciu, či poskytovanie spätnej väzby. Ich káva má odberateľov nielen na Slovensku, ale aj v rôznych krajinách EÚ.

Michal Kucharovič
oleamo.sk
Michal Kucharovič je špecialistom na olivové oleje, zakladateľom prvej slovenskej prémiovej oleotéky na Slovensku, profesionálnym olejovým someliérom, znalcom akosti kvality a senzoriky chuti. Jeho ponuka obsahuje tri zo štyroch, oficiálne najlepších olivových olejov sveta. V Oleamo nájdete bohatú škálu kvality zo Španielska, Talianska, Chorvátska a Slovinska.
MALÉ PÓDIUM na poschodí
Mestské farmy & pestovanie v mestských podmienkach

Kristýna Mrkvičková
KOKOZA, Praha

Denisa Lešková
KOKOZA, Praha

Jakub Hrubý
Magistrát mesta Bratislavy

Roman Tóth